Energijos naudingumo sertifikato atnaujinimas: kada ir kaip tai padaryti?

Kada paskutinį kartą atnaujinote savo namo energijos naudingumo sertifikatą? Nors daugelis žmonių tai laiko vienkartiniu dokumentu, kurį reikia turėti tik perkant ar parduodant būstą, iš tiesų energinio naudingumo sertifikatas gali būti atnaujintas po bet kokių renovacijos ar energijos taupymo priemonių diegimo. Kodėl tai svarbu? Atnaujintas sertifikatas ne tik padidina pastato vertę, bet ir suteikia aiškią informaciją apie energijos sąnaudas, padedant efektyviau naudoti išteklius.

Kada reikia atnaujinti energijos naudingumo sertifikatą?

Yra keli pagrindiniai atvejai, kai verta atnaujinti energinio naudingumo sertifikatą:

  1. Po kapitalinės renovacijos.
    Jei atlikote didesnius būsto atnaujinimo darbus, tokius kaip stogo, sienų izoliacijos keitimas, langų pakeitimas ar šildymo sistemos modernizavimas, tai ženkliai paveiks pastato energijos vartojimo efektyvumą. Po tokios renovacijos būtina atnaujinti energijos naudingumo sertifikatą, nes jis turės daug geresnį įvertinimą, kas gali padėti sutaupyti energijos sąnaudas ir padidinti turto vertę rinkoje.
  2. Po atsinaujinančių energijos šaltinių įdiegimo.
    Jei nusprendėte investuoti į saulės baterijas, vėjo jėgaines ar geoterminius šilumos siurblius, jūsų pastato energijos vartojimo rodikliai ženkliai pagerės. Atnaujintas sertifikatas leis oficialiai įvertinti šiuos patobulinimus ir suteiks aukštesnį energinio efektyvumo klasės įvertinimą.
  3. Po daugiabučių pastatų renovacijos.
    Jei gyvenate daugiabutyje, kuriame buvo atlikta viso pastato renovacija, įskaitant fasado šiltinimą, stogo ar šildymo sistemos atnaujinimą, būtina atnaujinti energijos naudingumo sertifikatą. Tokie pokyčiai sumažina viso pastato energijos sąnaudas ir gali pagerinti sertifikato lygį.
  4. Pasibaigus sertifikato galiojimui.
    Energijos naudingumo sertifikatas turi ribotą galiojimo laiką – jis paprastai galioja 10 metų. Pasibaigus šiam laikotarpiui, turėtumėte atnaujinti dokumentą, kad galėtumėte parodyti dabartinę pastato energijos būklę.

Kodėl verta atnaujinti energijos naudingumo sertifikatą?

Nors gali atrodyti, kad atnaujinti sertifikatą yra tik dar viena formalumo dalis, iš tiesų tai turi realią naudą. Štai kelios priežastys, kodėl verta atnaujinti sertifikatą:

  1. Padidėjusi turto vertė.
    Atnaujintas ir pagerintas energijos naudingumo sertifikato įvertinimas gali žymiai padidinti jūsų turto vertę. Namai su aukštesniu energinio naudingumo lygiu yra labiau paklausūs rinkoje, nes jie užtikrina mažesnes eksploatacijos sąnaudas.
  2. Mažesnės energijos sąnaudos.
    Atnaujinus sertifikatą, jūs tiksliai žinosite, kokios energijos taupymo priemonės veikia geriausiai ir kaip galite dar labiau optimizuoti pastato energijos suvartojimą. Tai leidžia efektyviau valdyti energijos šaltinius ir ilgainiui sutaupyti pinigų.
  3. Geresnės paskolų ir draudimo sąlygos.
    Daug bankų ir draudimo bendrovių vertina pastato energinį efektyvumą. Aukštesnės energijos naudingumo klasės pastatai gali gauti geresnes paskolų sąlygas, mažesnes draudimo įmokas, nes jie laikomi mažiau rizikingais ir ilgaamžiškesniais.
  4. Teisės aktų reikalavimai.
    Kai kuriose šalyse atnaujintas energijos naudingumo sertifikatas yra privalomas, jei norite parduoti ar nuomoti pastatą. Atnaujintas dokumentas gali užtikrinti, kad atitiksite visus galiojančius teisinius reikalavimus.

Kaip pasiruošti energijos naudingumo sertifikato atnaujinimui?

Nusprendę atnaujinti energijos naudingumo sertifikatą, turite tinkamai pasiruošti vertinimui. Štai keli praktiniai patarimai, kaip tai padaryti:

  1. Atlikite pastato auditą.
    Prieš užsakant sertifikato atnaujinimą, verta atlikti pastato energijos auditą. Šis auditas padės nustatyti, kur pastate vis dar yra didžiausi energijos nuostoliai ir kokie patobulinimai gali būti įgyvendinti prieš atliekant sertifikavimą.
  2. Įdiekite energijos taupymo priemones.
    Jei sertifikatas rodo, kad jūsų pastatas yra mažai efektyvus (pvz., D, E ar G klasė), turėtumėte apsvarstyti energijos taupymo priemones. Tai gali apimti langų ir durų keitimą, izoliacijos atnaujinimą, efektyvios šildymo sistemos įdiegimą arba energiją taupančio apšvietimo sprendimus. Kiekvienas iš šių žingsnių prisidės prie geresnio sertifikato įvertinimo.
  3. Įvertinkite šildymo ir vėdinimo sistemas.
    Šildymo ir vėdinimo sistemos turi didelę įtaką energijos naudingumo sertifikatui. Jei jūsų šildymo sistema yra sena ar neefektyvi, tai ženkliai sumažina sertifikato įvertinimą. Apsvarstykite šiuolaikinių šilumos siurblių ar rekuperatorių diegimą, kurie padės sumažinti energijos suvartojimą.
  4. Atsinaujinančios energijos sprendimai.
    Diegiant saulės baterijas, geoterminius šilumos siurblius ar vėjo jėgaines, galite ne tik sumažinti savo energijos sąnaudas, bet ir ženkliai pagerinti energijos naudingumo sertifikato klasę. Tokie sprendimai yra ilgalaikės investicijos, kurios atsiperka tiek finansiškai, tiek padidindamos pastato vertę.
  5. Rinkite informaciją apie atliktus patobulinimus.
    Prieš atliekant naują sertifikavimo vertinimą, verta surinkti visus dokumentus, susijusius su pastato renovacija ar patobulinimais. Tai gali apimti izoliacijos, langų, durų ar šildymo sistemų atnaujinimo sertifikatus, sąskaitas faktūras ar rangovų ataskaitas. Ši informacija bus naudinga sertifikavimo vertintojams ir leis tiksliai įvertinti atliktus pakeitimus.

Ką reikėtų atnaujinti siekiant aukštesnio įvertinimo?

Jei norite, kad jūsų pastatas gautų aukštesnį energijos naudingumo sertifikato įvertinimą, turėtumėte atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių aspektų:

  1. Izoliacija.
    Sienų, stogo ir grindų izoliacija yra vienas iš svarbiausių veiksnių, įtakojančių pastato energijos efektyvumą. Investuokite į aukštos kokybės izoliacines medžiagas, kurios užtikrina geresnę šilumos išlaikymo savybę ir mažina energijos nuostolius.
  2. Langai ir durys.
    Langai ir durys yra pagrindinės šilumos nuostolių zonos. Senų langų ir durų pakeitimas energiją taupančiais sprendimais (pvz., trigubo stiklo paketais) gali ženkliai pagerinti energijos efektyvumą ir pakelti sertifikato lygį.
  3. Atsinaujinančios energijos technologijos.
    Kaip minėta anksčiau, atsinaujinančios energijos sprendimai, tokie kaip saulės baterijos ar šilumos siurbliai, gali suteikti jūsų pastatui aukštesnę energinio naudingumo klasę.

Susiję